Ubat sedih untuk awak.

Ada orang inbox aku, dia cakap, she love my blog! Hee, tenkiyu. Tapi tak boley nak printscreen sebab dia cerita problem dia sekali. And, she ask me, macam mana aku boleh kuat. Nampak je macam kuat sayang weyh. In fact, kita semua sama. Penat nak remind semua ni.

Benda ni makan masa. Lama-lama, you akan okey. Apa pun, aku akan share something. Macam mana aku kurang kan rasa sedih sebab putus cinta lah sangat. Perkara paling sia-sia sebenarnya.

One day, masa aku tengah meroyan kat FB tuh, kawan lelaki aku tegur kat Fb. Dia marah kot. Dia kata, kau pergi ambek air sembahyang sekarang and pergi baca Al Quran! Aku terkejut kot. Malu pun ye jugak. Sebab kawan aku sorang nih jarang jugak la nak tegur. And now, kitorang dah close balek sebab benda ni. :)

Ok-ok, stop merepek. Cuba korang amalkan after solat, baca Al Quran. Ala, baca sikit-sikit je macam separuh muka surat ke. Ingat aku rajin sangat. tengok la, tiga bulan baru sampai juz 7. Entah sempat ke tak nak khatam lagi this year. 

Second is, ada suatu hari tu aku pergi kuliah maghrib kat surau. Ustazah tuh suruh amalkan baca Al Mathurat. Ok, aku tahu korang malas macam aku jugak kan. So, ambek satu ayat dalam Al Mathurat tuh, baca after solat subuh and solat Maghrib.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ

وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ
وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ
وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّ جَالِ
3x
Kalau baca Al mathurat penuh lagi bagus. Jangan malas macam aku.

Third is, pergi la berhibur dengan kawan-kawan. Pergi cari balek kawan korang yang otak tak berapa nak betul tuh. Diorang tuh la nanti akan ubatkan hati korang. Pergi la karok sampai nak terkeluar anak tekak. Pastu balek kang mengaji la pulak. Yang ni aku tak tipu. Dulu masa tengah ting tong, jadi gini gaye la..Hehe

Forth is, banyakkan doa. Antara waktu doa yang mujarab, cari kat SINI

Last is, yang ni aku pandai cakap je. Tapi aku sendiri belum boleh buat. Kawan-kawan aku yang selalu pesan ni. Let it go. Redha... Fikir macam ni. if korang balas apa-apa, Allah akan tolong korang half je sebab korang dah balas half lagi. If korang serahkan semuanya pada Allah, you know what happen kan? Allah tu adil. Ingat, doa orang teraniaya ni dimakbulkan. Jadi, biarkan dia terjun dengan labu-labunya tuh.


Aku tak pandai sangat nak nasihat orang. Tapi aku pernah lalui macam korang jugak. Aku tahu sakitnya macam mana. At least aku dapat ringankan sikit pun kira ok kan.

Dulu, if orang tanya pasal dia. Aku akan jawap.
"Entah, dah mati kena lenyek lori najis waktu nak pergi jumpa pompuan lain."

But now, aku akan jawap macam ni.
" He's find someone better than me. Semua orang ada hak dapat yang lebih baik kan.:)" 




Nah, aku bagi korang tengok pic aku paling senonoh yang diambil orang paling senonoh jugak. Makan makanan kegemaran dapat hilangkan stress ok.  Muka korang menangis, dengan muka aku time nih, siapa lagi style? 

p/s
Aku kan, beli motivation book yang  La Tahzan tuh,
tapi kan, dah dua bulan kot x abes-abes. 

7 comments:

Mia Meymi said...

suke entry ni . :)

nyna amani said...

Tenkiyu. :)

ezyra daniel said...

seriously,time kte ptus centa memang akan wt somethnx stupid kan???jujur,,zyra pon cmtu gak dlu..skrg da ok ble ingat allah balik :)

nyna amani said...

Biasalah, jiwa kita nih lemah sangat kan.
:)

IdaRaida said...

btul..:) amalkan almathurat..:) slpas subuh..n afta asar.:)

sebenarnya.. klu kita bergantung pada ALLAH.. ALLAH pegang hati kita..
jadi walau mcm mana pun dugaan datang bertubi-tubi atau kesedihan org kata mmg ptt sedih mcm putus tunang or samadengannya la kan.... tapi ALLAH dh pegang hati kita..

so.. kita tak akan rasa dugaan itu berat pun.. kita leh handle tau perasaan sedih..kecewa..etc

saya pernah lalui semua tuh.. kwn2 tanya.. kenapa tak sedih??
bohong la 4 tahun kapel tak sdih kan.. tpi InsyaALLAH.. kita percaya pdNYA. so kita dapat hadapinya.. :)

jgn sedih2 lagi tau gadis comel! nt tak comel dah..:)

nyna amani said...

Batul tu. Setuju. Hanya orang yang pernah lalui faham orang yang melaluinya, kan?

:)

Iam Yanty said...

Sabar je , ever felt tu dan berada di dalam keadaan ni . alhamdulillah after a year , fam n kawan2 also ingat tuhan semuanya beransur pulih dah tak kisah apa yg pergi , alhamdulillah hidup sekarang semuanya berjalan dengan baik dan lancar. Syuku sesangat. | Life's must goes on either empty or filled-my tagline also my blog.