Release Tension; Jom ke Kubur.. :)

Hari nih aku ikut Nurul pergi program kubur angkat. Kang if duduk terperap mesti layan perasaan sorang-sorang. so, gagah after Subuh x tidur sebab nak kena pergi awal pagi. Syaithon punyalah banyak.. Aku nak bangun punya susah.
Tapi akhirnya bangun jugak lah. Tengok mata saya macam pipi tak? Sama kan? Itu sebab saya ikut jugak sebelum mata lansung tak nampak apa.

Selain bebudak kolej aku, ada anak-anak yatim. Sedih aku tengok diorang nih tak ada parent. Rajin lak tuh. Aku buat kerja sikit dah penat. Diorang slumber je..

Budak kat bawak nih comel kan? Ada video dia buat kerja tapi tak boleh upload sebab lembap.
Kat sini banyak gila kot kubur tak berwaris. Salah satunya yang ini. But actually memang banyak lagi la.. Padahal yang tempat aku buat nih kubur baby and budak-budak. Bayangkan budak-budak tak ada waris? If orang dah besar biasa lah sebab ustaz tuh kata ada yang penjenayah la hape la.. Ini budak kecik kot..

Bayangkan kat atas nih arwah meninggal 3/4/2011 tapi 25/05 baru kebumikan. Ini kubur budak.

Oh tidak. Aku nampak sangat gemok!! Benci, benci. Guess what, dari hujung rambut sampai seluar aku pinjam. Aku mana ada seluar track bawak pergi kolej. T-shirt sopan lagi lah tak ada. Tudung bawal, lagi la tak ada dah. X kan nak pakai pashmina lak buat kerja. Gila ke hape. Lepas nih teros pergi beli! Budak-budak nih sangat nice.. Keep calling us. "Kak, kak..." :)

Lepas penat buat kerja, waktu kami dah duduk-duduk, ada kematian. Baby but aku tak sure berapa bulan. Mak dia tak turun kereta. Just bapak dia hidung dah merah merah. Tak sampai beberapa minit, ada lagi jenazah sampai. Perempuan tak silap aku. Orang dewasa la. Kitorang tunggu sampai talkin dibaca sebab Jell nak tengok. Jell kawan aku nih dia budak sabah. Tak biasa tengok benda-benda macam nih. So, aku teman dia la.. And, sedang talkin dibaca, ada lagi jenazah sampai. Waktu tuh baru pukul berapa tapi matahari dah tegak atas kepala. Tak silap aku, ada empat kematian tadi.

*********************************************

Next week ada trip kat Ulu Yam. Serius aku malas nak pergi sebenarnya. Tapi aku tak nak just duduk dalam bilik time weekend and layan perasaan. Lama-lama gila jugak aku nih. Tengok lah macam mana. I have to do something. Nanti kawan-kawan aku marah. Hehe..  So, every week, aku kena sibukkan diri. Now, sangat letih and nak tidur! If ada program apa-apa dekat dengan kolej aku, inform eh. :)

Aku tak bagi tau korang pun kitorang buat apa kan? Kitorang tambahkan tanah pagi kubur tuh nampak macam ada kubur sebab tanah dah mendap so tanah dah jadi rata. Lepas tuh buang la rumput-rumput sikit-sikt..

4 comments:

Zakia said...

best la program ni..mane ade gemuk la

nyna amani said...

best. Naseb baik kau jauh. If x memang aku ajak dah..

jannah latif said...

nyna dh snyum! bgus.. :)

nyna amani said...

hehe.. ^__^